ładuję stronę...
menu
PRZEDŚWIĄTECZNA MISJA SPECJALNA:
DOBRZE ZORGANIZOWANA KUCHNIA

Projektując kuchnię zwracamy uwagę by czynności w niej wykonywane przebiegały sprawnie. Zazwyczaj jednak okazuje się, że i tak musimy nurkować w głąb szafek.

Zwłaszcza teraz, w czasie przedświątecznych przygotowań, ten brak ergonomii daje się we znaki. Nawet Ci którzy na co dzień nie gotują, zaczynają czuć świąteczną presję przygotowania pierniczków.

Zanim zaczniesz dekorować pierniczki i kroić warzywa na sałatkę, pomyśl o "odgraceniu" przestrzeni roboczej w kuchni, bo przecież to tam na kilka dni przed Wigilią najwięcej się dzieje. To dobry moment na zmianę organizacji, a nawet inwestycje w organizery, które pomogą nam w codziennych czynnosciach.

W takim razie od czego zacząć? Od dobrego planu! Skrupulatnie przeanalizuj zawartość szafek, pozbądź się niepotrzebnych rzeczy i uporządkuj newralgiczne miejsca – mowa tu chociażby o szafkach narożnych, w których głęboko gdzieś leżą dawno nieużywane przedmioty. Dostęp do nich jest często mocno ograniczony, bo żeby coś znaleźć, trzeba wyciągnąć wszystko, co znajduje się z przodu. Żeby pozbyć się tych problemów, dobrze jest postawić na funkcjonalny system narożny LE MANS, składający się z tzw. nerek, czyli półek wysuwających się jednym ruchem ręki.

Każda z półek systemu LE MANS wysuwa się niezależnie od siebie, zapewniając dostęp nawet do rzeczy znajdujących się na tyłach szafki – bez wyciągania wszystkiego, czasochłonnego przestawiania i nerwów. Dodatkowo antypoślizgowe powierzchnie nerek mają opływowe kształty, co zapewnia optymalną ilość miejsca do przechowywania okrągłych i owalnych naczyń, np. garnków, misek czy talerzy.

Domowa spiżarnia

Każdemu z pewnością przydarzyła się sytuacja, że podczas gotowania zabrakło mąki, a ciasto już w fazie przygotowania, albo zabrakło soli, a trzeba doprawić sałatkę. Tu z pomocą zawsze może przyjść sąsiadka ale przed świętami i jej zasoby mogą być ograniczone. Dobrze zatem być przygotowanym i w miarę wcześniej zgromadzić zapasy do świątecznych wypieków i nie tylko. Ciężko jest jednak to wszystko przechowywać, szczególnie w niewielkich kuchniach. Pomocny w tym jest stworzony do takich celów system cargo TANDEM.

To pojemne półki do montażu wewnątrz szafek i na drzwiach, co znacznie zwiększa przestrzeń do magazynowania. Najlepiej ulokować je obok lodówki, przez co zbudujesz praktyczną domową spiżarnię, w której wszystko będzie pod ręką.

Jak działa system TANDEM? To mechanizm bazujący na wysuwanych prowadnicach, które swobodnie przesuwają się do przodu podczas otwierania drzwi szafki. Ich wyższe relingi zapobiegają przewracaniu się tego, co znajduje się na półce, a tym samym ułatwiają przeglądanie zawartości, pakowanie czy wyciąganie produktów. Już teraz zapasowy kilogram maki czy soli będzie zawsze Ciebie, a sąsiadka oczywiście może z tego skorzystać…

Wszystko pod ręką

Blat kuchenny jest niczym stół operacyjny, by sprawnie przebiegał cały proces gotowania wszystko musi być w zasięgu ręki, a my przecież nie mamy instrumentariuszki, by powiedzieć „siostro skalpel”… Najlepiej zatem wcześniej przygotować i zorganizować przestrzeń wokół i rozplanować szafki oraz szuflady tak, by z łatwością sięgnąć po nóż, czy wyjąć jedną ręką deskę do krojenia sałatki jarzynowej.

Systemy JUNIOR, czyli mniejsze cargo podblatowe, ułatwią organizację tej części kuchni. Możesz je dopasowywać do swojego stylu gotowania, a także zmieniać w trakcie użytkowania kuchni.

Podblatowe cargo JUNIOR to patent na pełną personalizację przestrzeni, a przy tym i efektywną organizację. System składa się z półek, koszy i pojemników YouboXx, dzięki którym możesz podzielić szafki na mniejsze, czytelne strefy zapewniające dostęp do przechowywanych rzeczy z dwóch stron, co sprzyja odnajdywaniu niezbędnych produktów i przedmiotów. Ich wysokość możesz regulować w zależności od tego, ile miejsca aktualnie potrzebujesz. To możliwe dzięki systemowi haczyków rozmieszczonych co 100 mm. W takim przypadku wysoka szklana butelka oliwy, kawiarka czy pojemniki na makaron nie będą problemem.

Szuflada dobrze ułożona

Niewątpliwą zaletą szuflad jest to, że po wysunięciu widzimy całą jej zawartość. Co jednak z tego, gdy panuje tam chaos? Przy wsuwaniu i wysuwaniu przedmioty się przesuwają zmieniając swoje miejsce i po chwili tworzy się szufladowy misz masz. Rozwiązaniem mogą być odpowiednie organizery, utrzymujące wszystko na swoim miejscu jak np. system SpaceFlexx.

Składa się on z bocznych i wewnętrznych ramek oraz przegródek Nesttex®, które można dowolnie usta-wiać, dopasowując tym samym przestrzeń przechowywania do zawartości. Z łatwością pomieścimy więc pudełka z herbatą, lunchboxy, do których ciężko znaleźć pasujące wieczka czy deski do krojenia – i to bez ryzyka ciągłego wypadania czy przesuwania się w najmniej spodziewanym momencie. To wpływa nie tylko na optymalne wykorzystanie każdego centymetra, ale też zapewnia znacznie więcej powierzchni. W ten sposób kuchenna strefa przechowywania może być jeszcze pojemniejsza.

 

Wyobraźcie sobie idealnie ułożone noże, łyżki i łyżeczki, widelczyki do ciasta … jeden w jeden, jak na reklamie.. to jest możliwe ze specjalnymi wkładami PEKA, które dopasują się do każdej powierzchni – na-wet tej nietypowej. Różnej wielkości komory wewnętrzne można tak ustawiać, by zagospodarować całą przestrzeń, a tym samym zapewnić miejsce nie tylko na standardowe sztućce, lecz także przyprawy czy przybory o nieregularnych wymiarach, takie jak chochelki czy trzepaczki.

W systemach PEKA dostępne są też wkłady na folię aluminiową oraz bloki na noże kuchenne, które zapewnią bezpieczeństwo i uchronią ciekawskie rączki małych pomocników przed skaleczeniem się. Już nie trzeba szukać po szafkach folii i papieru do pieczenia i mocować się z ich oderwaniem, wszystko można zrobić jedną ręką.


Do finału świątecznej gorączki zostało jeszcze trochę czasu, także ze spokojem można podjąć pierwsze strategiczne kroki, przygotowując kuchnię na wydanie 12 potraw. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednia organizację i ergonomię.

POLECANE artykuły

Zaplanuj kuchnię
Systemy przechowywania w małych mieszkaniach

Średnio w Unii Europejskiej na osobę przypada 41,7 m2 mieszkania, w Polsce natomiast tylko - 27 m2. To, w czym zdecydowanie ustępujemy krajom rozwiniętym, to rozmiar lokum. Aż jedna trzecia mieszkań w Polsce ma powierzchnię mniejszą od 50 m2. Co z tego wynika dla projektantów i architektów wnętrz?

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia w perfekcyjnej odsłonie z produktami GRASS

Wszyscy marzymy o perfekcyjnie wyposażonej kuchni, w której każdy przedmiot doskonale spełnia swoją funkcję, a technologia idzie w parze z dobrym designem. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, jest to możliwe.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia gotowa na lockdown

Minął ponad rok od chwili, kiedy wraz z pojawieniem się koronawirusa nasz świat zmienił się nie do poznania. Dużo czasu musieliśmy i wciąż musimy spędzać w domu, a to uzmysłowiło nam, jak ważną rolę odgrywa kuchnia - centrum życia domowego i główny magazyn dla zwiększonych zapasów żywnościowych, które w dobie kryzysu zawsze warto mieć.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Dlaczego szafki cargo są tak wygodne? Oto 7 powodów

Meble kuchenne wyposażone w cargo coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Co to jest system cargo? Co to jest cargo w kuchni? Jakie cargo do kuchni wybrać? Dlaczego warto postawić na tego typu szafki? Oto 7 powodów.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Organizacja wnętrza szuflad

Odpowiednio zaplanowany układ w szufladzie zapewnia nie tylko utrzymanie ładu w sztućcach czy kuchennych akcesoriach, ale przede wszystkim sprawia, że wszystkie niezbędne przyrządy nie gubią się i masz je zawsze pod ręką. Mamy w ofercie kilka naprawdę fajnych rozwiązań, które pomagają w utrzymaniu porządku w kuchni.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
jak odnowić strefę odpadów w kuchni

Kłopoty ze śmieciami towarzyszą nam od zawsze. Jak sobie z nimi poradzić, aby uniknąć wysokich rachunków i przykrych zapachów? Właśnie o tym piszemy w tym obszernym i mamy nadzieję praktycznym felietonie. Dzięki dobrej organizacji strefy odpadów, będzie Wam łatwiej je posegregować i pozbyć się z kuchni.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Organizacja i przechowywanie w kuchni

Co gdzie trzymać w kuchni, jak zagospodarować szuflady, szafki kuchenne, półwysep, jakie meble do kuchni

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia dobrze poukładana

Aby ułatwiać wykonywanie codziennych czynności marka PEKA tworzy innowacyjne systemy przechowywania, które nie tylko ułatwiają funkcjonowanie, ale również kreują estetyczne i uporządkowane otoczenie, w którym żyje się lepiej.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Jak uporządkować przestrzeń w szufladach?

Czy zdarza Ci się otwierać szafkę w kuchni tylko po to, by natychmiast zmierzyć się z chaosem pojemników, pokrywek i akcesoriów, które zdają się prowadzić własne życie? Jeśli tak, najwyższy czas powiedzieć stop! Dobra organizacja szuflad może odmienić Twoją kuchnię, zredukować codzienny stres i sprawić, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Optymalne wykorzystanie przestrzeni i wygoda w przechowywaniu żywności.

Zyskaj łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych rzeczy w kuchni. Dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu, które łączy ruch obrotowy i wysuwany, nawet te trudno dostępne miejsca stają się w pełni dostępne. Idealne dla małych kuchni i wysokich szafek!

czytaj więcej
X F