ładuję stronę...
menu
JAK ZORGANIZOWAĆ CARGA W KUCHNI? - ARCHITEKT PORZADKU RADZI

Perfekcyjnie uporządkowana kuchnia – w codziennym natłoku obowiązków i domowego rozgardiaszu, osiągnięcie tego stanu staje się nie lada wyzwaniem. Wysokie carga to szczególne miejsca, w którym organizacja ma kluczowe znaczenie, a podczas codziennego korzystania nietrudno o bałagan. Aby rozwiązać ten prozaiczny, ale istotny problem warto zwrócić się o pomoc do specjalistów. Zaprosiliśmy do naszego Showroomu Agnieszkę Witkowską, Architekt Porządku, aby podzieliła się swoimi niezawodnymi sposobami na utrzymanie ładu kuchennych szafkach typu cargo.

Agnieszka Witkowska, zawodowo zajmuje się declutteringiem, czyli „odgracaniem” wnętrz, a następnie organizowaniem przestrzeni na nowo, aby porządek zadomowił się tam na dobre. Jak sama przyznaje, wielokrotnie sięga do rozwiązań z oferty marki PEKA, zarówno w postaci wkładów jak i większych systemów do przechowywania.

Cargo – must have w każdej kuchni!

Szafki z systemem DISPENSA to często spotykane rozwiązanie do przechowywania żywności, w szczególności suchych produktów. Najbardziej optymalnym miejscem na wysokie cargo jest zabudowa obok lodówki. Gwarantuje nam to pełną wygodę podczas przygotowywania posiłków oraz łatwość wypakowania i schowania produktów od razu po powrocie z zakupów. Standardowe dostępne wymiary szafek z systemem DISPENSA nie są głębokie, co daje nam pełną dostępność i widoczność całej zawartości oraz ułatwia sięgnięcie po niezbędną rzecz. Szeroka rozpiętość ram systemu umożliwia zastosowanie w szafkach o wysokości od 900 do 2300 mm. DISPENSA znajdzie swoje zastosowanie nawet w najwęższych wnękach kuchennych szafek (już od modułu 15 cm). Komfort płynący z użytkowania wysokiego carga polega na wykonywaniu minimalnych ruchów podczas korzystania oraz niskiej częstotliwości otwierania i zamykania – co sprzyja zarówno naszej wygodzie, ale też utrzymaniu czystości, która nieodzownie idzie w parze z porządkiem.

System przechowywania żywności – tak to robi Architekt Porządku

Podstawową przesłanką przy układaniu żywności jest wygoda. Trzeba organizować żywność tak, aby jak najłatwiej się po nią sięgało. Kolejnym krokiem jest stworzenie klucza kategorii, według których będziemy grupować poszczególne produkty. Jakie to mogą być kategorie? Na przykład produkty sypkie (kasze, mąki, cukier) lub rodzaj opakowań czy pojemników (słoiki, butelki). Łączenie takich samych grup produktów w kategorie, sprzyja dbaniu o dobre nawyki przez wszystkich domowników. Dodatkowym działaniem jest opisanie każdej półki, tak aby nikt nie miał wątpliwości, który produkt odłożyć w dane miejsce. Kolejną kwestią jest w czym przechowujemy daną żywność – zdecydowanie najczęściej zostawiamy ją w opakowaniu firmowym. Jednak, gdy dysponujemy wolnym czasem, warto zorganizować naszą żywność w pojemniki, które dadzą nam oczekiwany efekt „wow” podczas otwierania naszego carga. Transparentne pojemniki ułatwiają nam odnalezienie potrzebnego produkty oraz dodatkowo dodają walorów estetycznych w przestrzeni szafki. Sprawdzoną poradą od Agnieszki Witkowskiej, jest podpisanie produktów żywnościowych na pojemnikach oraz zawarcie tam istotnych informacji, które zwykle umieszczane są na opakowaniach.
​​

​​

Niezawodny TANDEM

W przypadku wysokich szafek kuchennych, idealnym rozwiązaniem jest najbardziej znany system marki PEKA – TANDEM. System świetnie sprawdzi się dla mebli kuchennych o szerokości 60 cm. Cargo ma tę przewagę nad zastosowaniem szuflad, że w momencie otwierania cała zawartość od razu jest widoczna, a daną przestrzeń cechuje pakowność. Sięganie po dany produkt nie wymaga wysiłku, bez względu na to, na jakiej wysokości się znajduje.

Alternatywne EXTENDO

Jednym z wyzwań podczas organizowania przestrzeni kuchennej jest zagospodarowanie głębokich szafek. Podstawowym problemem jest szybkość tworzenia się w nich bałaganu, ale również brak dostępu do dalszych rzędów i produktów tam znajdujących się. W efekcie, produkty, które umieszczone są dalej, bo są rzadziej używane, przepadają w głębi szafek i nie są wykorzystywane w obrębie swojej daty ważności. Taka sytuacja to nie tylko „zagracenie”, ale marnowanie żywności i środków, za które zostały zakupione produkty. PEKA przychodzi z alternatywnym rozwiązaniem dla konwencjonalnych szafek, jakim są wysuwane szafki EXTENDO. Wysuwany element zapewnia dostęp do przedmiotów umieszczonych dalej, co daje pełen komfort i wygodę, bez konieczności zbytniego przeszukiwania szafki. Architekt Porządku rekomenduje system EXTENDO do szafek umiejscowionych nad sprzętami kuchennymi, jak ekspres do kawy czy mikrofalówka.


POLECANE artykuły

O kuchni od środka
#2 Mała kuchnia, wielki problem!

Dzisiaj odwiedzę Marcina, z którym pracuję w firmie PEKA. Kuchnia, którą dziś Wam przedstawię to nie jest ustawne pomieszczenie ale wymagająca wyobraźni powierzchnia. Marcin zmagał się z problemem aranżacji kuchni na niewielkiej przestrzeni. Mam nadzieję, że będzie mieć dla nas praktyczne rady, jak sobie radzić z takim wymagającym projektem.

czytaj więcej
O kuchni od środka
#4 Szafki narożne – zorganizuj je z Architekt Porządku

W kolejnej odcinku cyklu dotyczącego organizowania kuchennych przestrzeni, stworzonym w showroomie PEKA, znana blogerka Architekt Porządku opowiada jak poradzić sobie z przestrzenią narożną oraz zdradza kilka niezawodnych rozwiązań.

czytaj więcej
O kuchni od środka
#5 W kuchni Pukkalifestyle

Kiedy Maja i Bartek zaczęli urządzać swój nowy dom i na tapecie pojawił się temat kuchni zaproponowaliśmy im kilka rozwiązań PEKA. Jesteście ciekawi jaki był ciąg dalszy? Zapraszam wybierzemy się w drogę do Kwidzynia!

czytaj więcej
X F