Optymalna organizacja stref pracy w kuchni na etapie projektowania i dobór odpowiednich systemów zapewniają, że wszystko znajduje się na miejscu, a sama praca nie nastręcza trudności. Trzeba jednak zrozumieć procesy, jakie się odbywają każdego dnia w tym wyjątkowym pomieszczeniu będącym sercem każdego domu, jakim jest kuchnia.
Pierwszą strefą w kuchni, o którą należy zadbać to strefa przechowywania. Aby ją właściwie zaplanować trzeba ocenić najpierw ilość dostępnego miejsca i zwyczaje zakupowe domowników, a następnie dobrać rodzaj i ilość potrzebnych szafek. Spiżarnię najlepiej zaprojektować w kuchni, a nie w osobnym pomieszczeniu. Dzięki temu będziesz mieć bezpośredni i szybki dostęp do żywności. Najbardziej pojemnym systemem służącym do przechowywania żywności suchej, pakowanej jest
TANDEM . To system, który ma budowę zbliżoną do lodówki – żywność można przechowywać zarówno na drzwiach, jak i na półkach, które wyjeżdżają do przodu w momencie otwierania. Obok systemu TANDEM korzystnie jest zlokalizować lodówkę, w której przechowujemy produkty świeże, wymagające chłodzenia, wraz z zamrażarką, w której mrozimy żywność. Dzięki temu możesz mieć zawsze szybki i łatwy dostęp do każdego rodzaju żywności. Dlatego do przechowywania żywności w węższych szafkach służą przemyślane systemy, takie jak np. DISPENSA , która jest optymalna do szafeko szerokości od 150 do 400 mm.
Systemy służące do przechowywania żywności powinny być usytuowane nie tylko w pobliżu lodówki, ale również strefy przygotowania żywności i zmywania. Posiłki przygotowywane są zazwyczaj na prawo lub lewo od zlewu, a także w samym zlewie, gdyż woda jest potrzebna do przygotowania większości potraw. Podczas pracy z żywnością generowana jest największa ilość odpadów, dlatego warto zadbać o dobór właściwego kosza na śmieci, wraz z pojemnikami do segregacji. Warto skorzystać z takich rozwiązań, jak zestawy koszy wstawianych bezpośrednio do szuflady. W przypadku projektowania strefy zmywania pamiętajmy też o przechowywaniu podstawowych środków czystości pod zlewem. Wyciąg do szafki podblatowej CleaningAGENT , wąskie wyciągi SNELLO z półką i wieszakiem na ręczniki czy specjalne wyciągi na detergenty to idealne rozwiązania, które urządzą strefę zmywania.
Optymalne miejsce dla zmywarki jest blisko zlewu i kosza na odpadki oraz blisko szaf, gdzie przechowywane są sztućce, talerze, kubki czy szklanki. Taka lokalizacja umożliwi z jednej strony oczyszczenie naczyń przed włożeniem do zmywarki, a następnie po umyciu szybkie schowanie do szafek. Idealnymi systemami do przechowywania niedużych naczyń są wspomniane już systemy PLENO czy CONVOY PREMIO , do przechowywania sztućców służą dedykowane wkłady do szuflad, natomiast talerze można przechowywać w specjalnych wkładach w dużych szufladach, które można wyciągnąć z szuflady i przenieść w dowolne miejsce.
Możliwości stworzenia funkcjonalnej i jednocześnie pięknej kuchni w pomieszczeniu zarówno o dużym jak i małym metrażu są praktycznie nieograniczone. Ergonomia i przemyślane rozwiązania Peka gwarantują, że nie tylko przygotowywanie posiłków w kuchni będzie przyjemnością, ale również przebywanie w niej w gronie rodziny czy przyjaciół.
Blisko strefy przygotowania posiłków powinny znajdować się również systemy, w których przechowujemy garnki, patelnie czy rondle. Dzięki temu unikniemy wędrowania po całej kuchni, a projektując w niej szafki z systemami narożnymi, takimi jak LE MANS , MAGIC-CORNER STANDARD , czy MAGIC-CORNER COMFORT wykorzystujemy do maksimum możliwość przechowywania nawet w trudno dostępnych miejscach. Dodatkowo systemy te są tak dobrze dostosowane do swej roli, że wyjęcie dowolnego garnka czy patelni jest banalnie proste – wystarczy lekko pociągnąć za uchwyt, a półka wraz zawartością wyjeżdża do przodu.
W strefie gotowania i pieczenia najważniejsze są kuchenki z płytą grzejną i piekarnikiem. Dodatkowym uzupełnieniem są kuchenki mikrofalowe, krajalnice, ekspresy do kawy, które można zagospodarować w tzw. wysokim słupku, który będzie dobrze korespondował z wysoką zabudową. Szafki nad i pod takimi urządzeniami, zazwyczaj 600z możemy doposażyć w wysuwane półki EXTENDO .
W tej strefie najbardziej pomocne systemy to bez wątpienia CookingAgent, który służy do sprawnej organizacji strefy gotowania oraz Kitchen Tower – rodzaj kuchennego przybornika. CookingAgent to kompaktowy wyciąg, który służy do przechowywania produktów i akcesoriów używanych podczas gotowania – butelek z oliwą, octem, przypraw czy desek do krojenia i chochelek. KITCHEN-TOWER to system, który składa się z dwóch poziomów: na górze w specjalnym, wyjmowanym pojemniku można przechowywać np. przyprawy, na dole natomiast większe akcesoria i naczynia.
zobacz zdjęcia z galerii
Średnio w Unii Europejskiej na osobę przypada 41,7 m2 mieszkania, w Polsce natomiast tylko - 27 m2. To, w czym zdecydowanie ustępujemy krajom rozwiniętym, to rozmiar lokum. Aż jedna trzecia mieszkań w Polsce ma powierzchnię mniejszą od 50 m2. Co z tego wynika dla projektantów i architektów wnętrz?
czytaj więcejWszyscy marzymy o perfekcyjnie wyposażonej kuchni, w której każdy przedmiot doskonale spełnia swoją funkcję, a technologia idzie w parze z dobrym designem. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, jest to możliwe.
czytaj więcejMinął ponad rok od chwili, kiedy wraz z pojawieniem się koronawirusa nasz świat zmienił się nie do poznania. Dużo czasu musieliśmy i wciąż musimy spędzać w domu, a to uzmysłowiło nam, jak ważną rolę odgrywa kuchnia - centrum życia domowego i główny magazyn dla zwiększonych zapasów żywnościowych, które w dobie kryzysu zawsze warto mieć.
czytaj więcejMeble kuchenne wyposażone w cargo coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Co to jest system cargo? Co to jest cargo w kuchni? Jakie cargo do kuchni wybrać? Dlaczego warto postawić na tego typu szafki? Oto 7 powodów.
czytaj więcejOdpowiednio zaplanowany układ w szufladzie zapewnia nie tylko utrzymanie ładu w sztućcach czy kuchennych akcesoriach, ale przede wszystkim sprawia, że wszystkie niezbędne przyrządy nie gubią się i masz je zawsze pod ręką. Mamy w ofercie kilka naprawdę fajnych rozwiązań, które pomagają w utrzymaniu porządku w kuchni.
czytaj więcejCo zrobić, by kuchnia była dobrze zorganizowana? Podpowiadamy!
czytaj więcejKłopoty ze śmieciami towarzyszą nam od zawsze. Jak sobie z nimi poradzić, aby uniknąć wysokich rachunków i przykrych zapachów? Właśnie o tym piszemy w tym obszernym i mamy nadzieję praktycznym felietonie. Dzięki dobrej organizacji strefy odpadów, będzie Wam łatwiej je posegregować i pozbyć się z kuchni.
czytaj więcejCo gdzie trzymać w kuchni, jak zagospodarować szuflady, szafki kuchenne, półwysep, jakie meble do kuchni
czytaj więcejAby ułatwiać wykonywanie codziennych czynności marka PEKA tworzy innowacyjne systemy przechowywania, które nie tylko ułatwiają funkcjonowanie, ale również kreują estetyczne i uporządkowane otoczenie, w którym żyje się lepiej.
czytaj więcej