Salone del Mobile w Mediolanie obfituje przede wszystkim w nowości, wyznaczając trendy w designie w najbliższej perspektywie. Warto wiedzieć co pojawia się tam najpierw, ponieważ zazwyczaj mediolańskie nowinki można potem spotkać w ofercie dystrybutorów mebli, systemów i rozwiązań do kuchni oraz w propozycjach projektantów.
W tym roku w Mediolanie nie zaprezentowano białych kuchni. Zdaje się, że nowoczesny design pożegnał się z tą klasyczną wersją i przeszedł do zupełnie innych, nieraz ekstrawaganckich propozycji. jeśli chodzi o kolor, jak i materiał, z jakiego kuchnie są wykonywane. Co zatem królowało w Salone del Mobile? Niemal wszystkie kuchnie były z wyspą na środku. Z materiałów dominowały: marmur, drewno, blacha, kamień. A jeśli chodzi o kolory to uwagę zwracała matowa czerń – zupełne przeciwieństwo tak popularnej nadal w polskich kuchniach bieli. Również często spotykane były naturalne kolory ziemi, grafitowy, beżowy, a biel bywała zaledwie gdzie nie gdzie delikatnie akcentowana.
Szczególnie intrygująco prezentowały się kuchnie wykonane z blachy – industrialne, surowe, przywodzące na myśl fabrykę, a jednak zwracały uwagę swoją oryginalnością. Ta propozycja może się świetnie sprawdzić w loftach, dla wymagających i świadomych nowoczesnego designu właścicieli.
Dodatki w kolorze złotym to już nie ekstrawagancja dla bogatych, którzy lubią imponować szokującym wystrojem, ale tegoroczny „must have” z Mediolanu. Na złoto trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić – w roli akcentów sprawdza się jednak świetnie rozświetlając zbyt ciemne kuchnie wykonane w kolorach matowej czerni czy ziemistego grafitu.
A skoro już mowa o rozświetlaniu to w Mediolanie ogromną wagę przywiązano właśnie do oświetlenia kuchni. Podświetlenie półek, szafek i regałów zwłaszcza w przyciemnionym wnętrzu wywierało ogromne wrażenie na zwiedzających. W kuchni może być nie tylko interesującym elementem iluminacji, ale również pomóc w odnajdywaniu schowanych przedmiotów.
Szklane witryny również podświetlane oraz ogromnych rozmiarów regały to kolejny interesujący trend, który już wkrótce może zagościć w naszych kuchniach.
Tegoroczne trendy zdają się otwierać to, co dotychczas było schowane i eksponować na zewnątrz, dodatkowo podświetlając wnętrze. Zupełnie jakby projektanci mówili: „Spójrzcie! Jak piękne mogą być wnętrza szafek kuchennych i ich zawartość!” Rzeczywiście, eleganckie naczynia, minimalistyczny design, który sam w sobie jest ozdobą sprawiają, że takie kuchnie, aż chce się eksponować i chwalić nimi.
Na drugim biegunie tego trendu znajdują się całkowicie zasłaniane kuchnie, schowane zupełnie za jednolitą powierzchnią drzwi. Zwłaszcza urządzenia AGD są umieszczane za drzwiami i chowane, kiedy nie trzeba ich używać. Interesujące były też konstrukcje pod blatami – piękne drewniane półki i szuflady, jak również metalowe regały.
Ekspozycje na Salone del Mobile bywają zaskakujące, a czasem nawet kontrowersyjne. Niektoóre projekty wywoływały sprzeczne opinie i wiele emocji. Z tego rodzaju targami jest jednak tak, jak z modą haute couture – propozycje prezentowane podczas tej imprezy kreują wprawdzie trendy, jednakże w masowej produkcji ilość ekstrawagancji jest zawsze minimalizowana.
Nowoczesne, minimalistyczne, industrialne, klasyczne, prowansalskie, retro – rozmaite style mebli można wymieniać niemal bez końca. Uchwyty to element dekoracyjny, który często uzupełnia projekt wnętrza, nadając mu charakter niczym wisienka na torcie.
czytaj więcejJakiś czas temu Milena, jedna z sióstr ADIHD, przeprowadziła się do nowego mieszkania, a efekty aranżacji zaprezentowała na blogu. Fanom bardzo przypadła do gustu nowoczesna kuchnia. Na równi z estetyką liczy się tu funkcjonalność i dobra organizacja.
czytaj więcejCo zmienia w naszym codziennym życiu pandemia? Zamknięcie restauracji i więcej czasu spędzonego w domach to powody do robienia większych zakupów, samodzielnego przygotowywania posiłków, a co za tym idzie - produkcji większej ilości śmieci.
czytaj więcejW roku 2020 większość czasu spędziliśmy w domach, a jednym z najczęściej używanych pomieszczeń bez wątpieniu była kuchnia. Jak pandemia wpłynęła na trendy kuchenne i czego możemy spodziewać się w realizacjach w 2021?
czytaj więcejPandemia drastycznie zmieniła sposób i tryb pracy, czego nie byliśmy oczywiście w stanie przewidzieć O tym dowiesz się z lektury tego artykułu, a także tego, jak lepiej zorganizować pracę w domu.
czytaj więcejTegoroczna wiosna niesie nam nadzieję na przetrwanie i lepsze jutro, mimo że pandemia jest już z nami od roku i znacznie zmieniliśmy nasze zwyczaje podporządkowując się reżimom sanitarnym. Jesteśmy już jednak bogatsi w doświadczenie i dzięki temu wiemy, co zmienić w naszym codziennym życiu na korzystniejsze, aby było łatwiej.
czytaj więcejPandemia pokazała bardzo wyraźnie, jakie rozwiązania są optymalne przy długim siedzeniu w domu. I choć nie nastąpiła rewolucja w porównaniu z poprzednimi latami, niektóre obecne już wcześniej trendy bezdyskusyjnie się ugruntowały, inne zyskały na sile, a niektóre zadebiutowały. Przyjrzyjmy się im wspólnie z Dagmarą Jakubczak.
czytaj więcejKuchnie pozostają sercem domu, ale coraz mniej przypominają… kuchnie. A to dlatego, że ewoluują wraz ze zmieniającymi się potrzebami użytkowników. Jest to możliwe dzięki odpowiednim systemom przechowywania.
czytaj więcejMinął już miesiąc od zakończenia Tygodnia Designu w Mediolanie, a relacje z tego wydarzenia wciąż wzbudzają emocje. Tegoroczne targi obfitowały w nowości zarówno w zakresie kuchni, jak i łazienek, a także innych przestrzeni mieszkalnych.
czytaj więcej