Minął już miesiąc od zakończenia Tygodnia Designu w Mediolanie, a relacje z tego wydarzenia wciąż wzbudzają emocje. Tegoroczne targi obfitowały w nowości zarówno w zakresie kuchni, jak i łazienek, a także innych przestrzeni mieszkalnych.
Eurocucina w Mediolanie to jedno z najważniejszych wydarzeń targowych, które odbywają się naprzemiennie z EuroLuce – targom poświęconym oświetleniu. W tym roku kuchnie były mocno eksponowane, zwłaszcza widoczny był trend, pokazujący, że kuchnie przestają być jedynie przestrzenią roboczą. Kuchnia staje się miejscem społecznym, w którym toczy się codzienne życie. Ma być funkcjonalna, estetyczna i płynnie przechodzić w inne strefy mieszkalne. Wiele zaprezentowanych projektów pokazywało kuchnie otwarte, pełne przestrzeni regałowych, dekoracyjnych witryn, a także światła i szkła. Stół jadalniany stał się integralną częścią kuchni, podkreślając jej rolę jako serca domu.
Nowe trendy w materiałach i kolorystyce
Materiały używane w nowoczesnych kuchniach zaskakują różnorodnością. Wysokiej jakości drewno, takie jak orzech, dąb czy kasztan, oraz egzotyczne gatunki, były często widoczne. Kamień czy spieki kwarcowe, pojawiały się nie tylko na blatach, ponieważ kuchnie wykonane w całości z kamienia zyskują na popularności. Wyraźne wzory i mocne użylenie stają się nowym standardem.
Kolorystyka wnętrz także ewoluowała. Wciąż dominują kolory ziemi, jednak pojawia się coraz więcej odcieni pomarańczy, zieleni, żółci, fioletu, bordo, niebieskiego i czerni. Te intensywne barwy często towarzyszą mocnym dekorom kamiennym, tworząc efektowne, dynamiczne aranżacje.
Struktura i wykończenia
Ryflowane fronty, lamele i frezowania wciąż są na czasie. Drewno i szkło, w głębokich matach i półmatach, dominowały w kuchniach, rzadziej pojawiały się połyskliwe wykończenia. W takie kuchnie dostkonale wpisywały się antracytowe akcesoria. Popularne były również fronty ramkowe, które często miały dodatkowe podcięcia umożliwiające otwieranie mebli bez uchwytów.
Nowoczesne rozwiązania i rola sprzętu AGD
Na targach w Mediolanie można było zobaczyć wiele innowacyjnych rozwiązań kuchennych, takich jak przesuwane blaty, które zamykają zlewy lub płyty indukcyjne, a także witrynki i regały na wino, które Włosi kochają. Producenci sprzętu AGD skupiają się na energooszczędności i funkcjonalności. Płyty indukcyjne nie mają już podziału na strefy grzania – cała płyta posiada funkcję grzejną. Widocznym trendem są matowe wykończenia, szerokie lodówki ,a także samoczyszczące się piekarniki i krany z filtrowaną wodą, wrzątkiem, wodą gazowaną, a nawet kawą - to tylko niektóre z bardzo kreatywnych nowinek.
Organizacja przestrzeni
Moduły wyposażone w systemy, które znajdują się w ofercie PEKA, takie jak na przykład TANDEM czy CONVOY, pokazywały, jak praktyczne mogą być nowoczesne kuchnie. Wąskie moduły na carga o szerokości 15 cm są bardzo popularnym rozwiązaniem w kuchni obok najszerszych o wymiarach nawet 75 cm, a także ekskluzywne wykończenia wewnętrzne, tworzyły przestrzeń, która jest nie tylko funkcjonalna, ale przede wszystkim estetyczna.
Na targach EuroCucina od kilku lat zauważalna jest tendencja do chowania wyposażenia za drzwiami systemu HAWA. W tym roku dominowały barki z górnymi półkami i wysuwaną tacą na wolnostojące AGD. System HAWA Concepta montowany na wysokości blatu doskonale komponuje się z linią szafek dolnych, a czasem stosuje się dwa wysuwane fronty, aby zamknąć większą przestrzeń roboczą. Gładkie fronty na całą wysokość umożliwiają instalację szuflad i półek, które są ukryte za elegancką, jednolitą powierzchnią. HAWA idealnie nadaje się do takich rozwiązań.
Aktualne trendy kuchenne z tegorocnych targów Euro Cucina ponownie skompletowane w TrendBook. Dla projektanta i architekta wnętrz ta publikacja to cenne źródło inspiracji, które z pewnością dostarczy świeżych pomysłów na urządzanie wnętrz.
Zobacz TrendBook
czytaj online
zobacz zdjęcia z galerii
Podsumowanie
Tydzień Designu w Mediolanie 2024 pokazał, że nowoczesne wnętrza stawiają na integrację przestrzeni, wysoką jakość materiałów, intensywne kolory i zaawansowane technologie. Kuchnia staje się sercem domu, łazienki ewoluują w kierunku elegancji i funkcjonalności, a innowacyjne rozwiązania organizacyjne zmieniają nasze podejście do przechowywania i codziennego użytkowania wnętrz. Mediolan po raz kolejny potwierdził swoją rolę jako światowej stolicy designu, inspirując nas do tworzenia przestrzeni, które są zarówno piękne, jak i praktyczne.
Nowoczesne, minimalistyczne, industrialne, klasyczne, prowansalskie, retro – rozmaite style mebli można wymieniać niemal bez końca. Uchwyty to element dekoracyjny, który często uzupełnia projekt wnętrza, nadając mu charakter niczym wisienka na torcie.
czytaj więcejJakiś czas temu Milena, jedna z sióstr ADIHD, przeprowadziła się do nowego mieszkania, a efekty aranżacji zaprezentowała na blogu. Fanom bardzo przypadła do gustu nowoczesna kuchnia. Na równi z estetyką liczy się tu funkcjonalność i dobra organizacja.
czytaj więcejCo zmienia w naszym codziennym życiu pandemia? Zamknięcie restauracji i więcej czasu spędzonego w domach to powody do robienia większych zakupów, samodzielnego przygotowywania posiłków, a co za tym idzie - produkcji większej ilości śmieci.
czytaj więcejW roku 2020 większość czasu spędziliśmy w domach, a jednym z najczęściej używanych pomieszczeń bez wątpieniu była kuchnia. Jak pandemia wpłynęła na trendy kuchenne i czego możemy spodziewać się w realizacjach w 2021?
czytaj więcejPandemia drastycznie zmieniła sposób i tryb pracy, czego nie byliśmy oczywiście w stanie przewidzieć O tym dowiesz się z lektury tego artykułu, a także tego, jak lepiej zorganizować pracę w domu.
czytaj więcejTegoroczna wiosna niesie nam nadzieję na przetrwanie i lepsze jutro, mimo że pandemia jest już z nami od roku i znacznie zmieniliśmy nasze zwyczaje podporządkowując się reżimom sanitarnym. Jesteśmy już jednak bogatsi w doświadczenie i dzięki temu wiemy, co zmienić w naszym codziennym życiu na korzystniejsze, aby było łatwiej.
czytaj więcejPandemia pokazała bardzo wyraźnie, jakie rozwiązania są optymalne przy długim siedzeniu w domu. I choć nie nastąpiła rewolucja w porównaniu z poprzednimi latami, niektóre obecne już wcześniej trendy bezdyskusyjnie się ugruntowały, inne zyskały na sile, a niektóre zadebiutowały. Przyjrzyjmy się im wspólnie z Dagmarą Jakubczak.
czytaj więcejKuchnie pozostają sercem domu, ale coraz mniej przypominają… kuchnie. A to dlatego, że ewoluują wraz ze zmieniającymi się potrzebami użytkowników. Jest to możliwe dzięki odpowiednim systemom przechowywania.
czytaj więcej