ładuję stronę...
menu
GRA W CHOWANEGO,
CZYLI KUCHNIE JUŻ NIE TYLKO DO GOTOWANIA

Kuchnie pozostają sercem domu, ale coraz mniej przypominają… kuchnie. A to dlatego, że ewoluują wraz ze zmieniającymi się potrzebami użytkowników. Jest to możliwe dzięki odpowiednim systemom przechowywania.

Ewolucja kuchni i jej funkcji nie jest zjawiskiem nagłym, ten proces trwa bowiem już od kilku lat. Pomieszczenia w mieszkaniach powoli traciły status przeznaczonych tylko do jednego obszaru życia. Sypialnie łączyły się z łazienkami, przedpokoje z garderobą, a kuchnie najczęściej – z salonem. Proces ten nasilił się szczególnie podczas pandemii, a zmiany, które zaszły podczas ostatnich dwóch lat, pozostaną z nami jeszcze długo.

Zanikający podział stref

Coraz częściej zanika podział na poszczególne strefy wnętrza lub ich funkcje się przenikają. Bardzo wyraźnie widać to w kuchniach, które – zależnie od potrzeby – zamieniają się w pralnie, bawialnie, pracownie, salon lub domowe biuro, nawet z typowo biznesowymi spotkaniami prowadzonymi na łączach wideo. Krótko mówiąc, w kuchni już nie tylko przygotowujemy posiłki, ale w tym miejscu po prostu toczy się życie. Kuchnia zdecydowanie idzie ramię w ramię z innymi pomieszczeniami w domu.

Ta funkcyjna elastyczność wymaga jednak właściwych rozwiązań, zarówno technologicznych, jak i konstrukcyjnych. Oraz po prostu – pomysłowości! Zamknięcie w domach bardzo wyraźnie pokazało potrzeby i możliwości, o których użytkowcy często nie mieli pojęcia; których sobie nie uświadamiali.

Kuchnia więc przeszła (r)ewolucję, a najlepszym przykładem jest klasyczny jej układ i trójkąt roboczy, dotychczas stanowiący punkt wyjścia przy ergonomicznym projektowaniu tego pomieszczenia. Ów podstawowy ciąg stref (przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków) musiał się ugiąć pod naciskiem zmian.

Kluczowa organizacja przestrzeni

I choć nikt nie kwestionuje znaczenia trójkąta roboczego, który będzie istniał w projektach raczej zawsze, pojawiły się innego rozwiązania, coraz silniej zaznaczające swoją obecność. Bezsprzecznie należą do nich wykorzystywanie każdego wolnego miejsca lub dobudowywanie/dodawanie powierzchni.

Doskonałym przykładem są wyspy kuchenne, dzięki którym można wygospodarować kolejną przestrzeń na przechowywanie. Co więcej, wyspa nie musi mieć klasycznego kształtu prostopadłościanu; może być to forma litery „L” lub jeszcze bardziej „połamana”. Zyskuje się nie tylko przestrzeń do przechowania, ale i roboczą wielofunkcyjność. Wyspa już nie służy „tylko do siekania”, ale i innych czynności. Na jednym jej końcu będzie miejsce na przygotowanie posiłków, na drugim – na home office lub odrabianie lekcji. Wspólne życie będzie więc toczyć się dalej.

Aby jednak takie projekty były funkcjonalne, należy im w tym pomóc. Kuchenne utensylia powinny więc być uporządkowane w szufladach lub szafkach, każde na swoim miejscu, co jest niezbędne przy aranżacji wspólnych lub małych przestrzeni, gdzie bardzo łatwo o chaos.

Przy projektowaniu kuchni ważne jest też uwzględnienie innego trendu, czyli nie tylko wspólnego przebywania, ale i działania. By nie okazało się, że „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, posegregujmy wszelkie kuchenne sprzęty, przeznaczając im określone miejsca na półkach i w szafkach.

Jak tego dokonać? Na przykład dzięki dobrej organizacji wnętrza szuflad, do czego służą separatory i wkłady, a jest z czego wybierać, zależnie od preferencji. Na przykład wykonany z tworzywa sztucznego Separado (na przyprawy w szklanych słoiczkach, na akcesoria o nieregularnych kształtach, na sztućce), zrobiony z dębu Misaiq (wkłady do szuflad i skrzynki Fine Line MosaiQ) lub SpaceFlexx (system z elastycznymi podziałami wykonanymi z tworzywa Nesttex, nagrodzony prestiżowym wyróżnieniem Red Dot). Przydadzą się również maty antypoślizgowe, zapobiegające przesuwaniu się i obijaniu przedmiotów podczas otwierania i zamykania szuflady lub szafki.

Sięgaj tam, gdzie wzrok nie sięga

Ale pamiętajmy, że przestrzeń do wykorzystania kryje się nie tylko w tak oczywistych miejscach, jak wyspy, szafki podłogowe i szuflady. Mnóstwo możliwości leży też poza zasięgiem wzroku.

Na przykład – pod sufitem, w górnych szafkach, których wykorzystanie często było problematyczne. Tymczasem, nieograniczony dostęp do tak dużej powierzchni przechowywania dają podnośniki w górnych szafkach (jak iMove lub system Pegasus). Jeden ruch ręki i do usług: półka sama elegancko zjeżdża, gotowa na załadowanie. To również doskonałe rozwiązanie dla osób niskich lub ograniczonych ruchowo.

Kolejny rodzaj podnośników, tym razem do frontów (drzwiczki nie otwierają się klasycznie na boki, ale są przesuwane do góry) umożliwia zainstalowanie większej liczby szafek, ponieważ już nie jest potrzebne miejsce na skrzydła drzwiczek.

Inny przykład to szafki cargo o różnej wysokości i szerokości (nawet bardzo wąskie), które można zamontować wszędzie tam, gdzie już nie ma miejsca na klasyczną szafkę. Dzięki nim zmagazynowana żywność lub kuchenne akcesoria ułożone są w sposób dostępny, ale przed wszystkim – przejrzysty. Kolejna przestrzeń uratowana!

Pojawiasz się i znikasz

Sprytne przechowywanie jest bez wątpienia jednym z kluczowych problemów podczas projektowania lub aranżowania przestrzeni; szczególnie teraz, gdy powierzchnie mieszkaniowe są coraz mniejsze, strefy domowe się przenikają, a życie rodzinne i towarzyskie coraz silniej skupia się w domach.

Wiemy już, że wystrój kuchni coraz bardziej przypomina ten salonowy i traci swoje cechy charakterystyczne, na przykład znikają ekrany ochronne nad kuchenką i blatem (tzw. backsplashe), usuwane są górne szafki, okapy uprawiają mimikrę, fronty są gładkie i nie mają uchwytów, paneli oraz przeszkleń, a naczynia i sprzęt AGD są ukrywane. Bywa więc, że kuchnie jako takie są redukowane do minimum, by lepiej wtopiły się w całość domu.

A co, jeśli użytkownik szykuje się do Master Chefa lub gotuje głównie w domu? Garnki i brudne naczynia trzeba jednak gdzieś ukryć, przynajmniej na czas przyjmowania gości lub konferencji wideo w pracy. Idealnym rozwiązaniem jest system HAWA, dzięki któremu można schować drzwi do wnęki pomiędzy korpusami, lub je z niej wysuwać, co pozwala schować kłopotliwą przestrzeń lub roboczą część kuchni.

A propos chowania i odkrywania lub tworzenia dodatkowej przestrzeni, dotyczy to również zlewów. Zapewniają to dopasowane małe blaty lub deski, które nakłada się na zlewozmywak, a po użyciu – odkłada na bok. Można też zdecydować się na wysuwane blaty, ukryte pod tym głównym.


Współczesna kuchnia, która idzie z trendami, jest jak kameleon. Łączy zadania wielu pomieszczeń, nie tracąc swojego pierwotnego przeznaczenia. Powinna więc być przede wszystkim wygodna, praktyczna i ergonomiczna, stawiać ma sprytne rozwiązania, ułatwiające wspólne funkcjonowanie kilku osób jednocześnie. To przestrzeń życiowa, więc kluczową sprawą jest, by jej nie marnować. A – jak się przekonaliśmy – są na to wspaniałe sposoby!

POLECANE artykuły

Trendy
Mała rzecz a cieszy – kilka słów o uchwytach meblowych

Nowoczesne, minimalistyczne, industrialne, klasyczne, prowansalskie, retro – rozmaite style mebli można wymieniać niemal bez końca. Uchwyty to element dekoracyjny, który często uzupełnia projekt wnętrza, nadając mu charakter niczym wisienka na torcie.

czytaj więcej
Trendy
Kuchnia sióstr ADIHD

Jakiś czas temu Milena, jedna z sióstr ADIHD, przeprowadziła się do nowego mieszkania, a efekty aranżacji zaprezentowała na blogu. Fanom bardzo przypadła do gustu nowoczesna kuchnia. Na równi z estetyką liczy się tu funkcjonalność i dobra organizacja.

czytaj więcej
Trendy
Czy pandemia zmienia podejście do ekoświadomości?

Co zmienia w naszym codziennym życiu pandemia? Zamknięcie restauracji i więcej czasu spędzonego w domach to powody do robienia większych zakupów, samodzielnego przygotowywania posiłków, a co za tym idzie - produkcji większej ilości śmieci.

czytaj więcej
Trendy
Modna kuchnia 2021: jaka będzie?

W roku 2020 większość czasu spędziliśmy w domach, a jednym z najczęściej używanych pomieszczeń bez wątpieniu była kuchnia. Jak pandemia wpłynęła na trendy kuchenne i czego możemy spodziewać się w realizacjach w 2021?

czytaj więcej
Trendy
Jak pandemia zmieniła naszą pracę?

Pandemia drastycznie zmieniła sposób i tryb pracy, czego nie byliśmy oczywiście w stanie przewidzieć O tym dowiesz się z lektury tego artykułu, a także tego, jak lepiej zorganizować pracę w domu.

czytaj więcej
Trendy
Wiosna w Twoim wnętrzu

Tegoroczna wiosna niesie nam nadzieję na przetrwanie i lepsze jutro, mimo że pandemia jest już z nami od roku i znacznie zmieniliśmy nasze zwyczaje podporządkowując się reżimom sanitarnym. Jesteśmy już jednak bogatsi w doświadczenie i dzięki temu wiemy, co zmienić w naszym codziennym życiu na korzystniejsze, aby było łatwiej.

czytaj więcej
Trendy
Trendy kuchenne 2022: odważne kolory, pomysłowe przechowywanie, spokój

Pandemia pokazała bardzo wyraźnie, jakie rozwiązania są optymalne przy długim siedzeniu w domu. I choć nie nastąpiła rewolucja w porównaniu z poprzednimi latami, niektóre obecne już wcześniej trendy bezdyskusyjnie się ugruntowały, inne zyskały na sile, a niektóre zadebiutowały. Przyjrzyjmy się im wspólnie z Dagmarą Jakubczak.

czytaj więcej
Trendy
Przegląd najnowszych trendów wnętrzarskich z Mediolanu, Targi Eurocucina 2024

Minął już miesiąc od zakończenia Tygodnia Designu w Mediolanie, a relacje z tego wydarzenia wciąż wzbudzają emocje. Tegoroczne targi obfitowały w nowości zarówno w zakresie kuchni, jak i łazienek, a także innych przestrzeni mieszkalnych.

czytaj więcej
X F