ładuję stronę...
MENU
ORGANIZACJA STREF
W KUCHNI
​​

Optymalna organizacja stref pracy w kuchni na etapie projektowania i dobór odpowiednich systemów zapewniają, że wszystko znajduje się na miejscu, a sama praca nie nastręcza trudności. Trzeba jednak zrozumieć procesy, jakie się odbywają każdego dnia w tym wyjątkowym pomieszczeniu będącym sercem każdego domu, jakim jest kuchnia.

Pierwszą strefą w kuchni, o którą należy zadbać to strefa przechowywania. Aby ją właściwie zaplanować trzeba ocenić najpierw ilość dostępnego miejsca i zwyczaje zakupowe domowników, a następnie dobrać rodzaj i ilość potrzebnych szafek. Spiżarnię najlepiej zaprojektować w kuchni, a nie w osobnym pomieszczeniu. Dzięki temu będziesz mieć bezpośredni i szybki dostęp do żywności. Najbardziej pojemnym systemem służącym do przechowywania żywności suchej, pakowanej jest 
TANDEM . To system, który ma budowę zbliżoną do lodówki – żywność można przechowywać zarówno na drzwiach, jak i na półkach, które wyjeżdżają do przodu w momencie otwierania. Obok systemu TANDEM korzystnie jest zlokalizować lodówkę, w której przechowujemy produkty świeże, wymagające chłodzenia, wraz z zamrażarką, w której mrozimy żywność. Dzięki temu możesz mieć zawsze szybki i łatwy dostęp do każdego rodzaju żywności. Dlatego do przechowywania żywności w węższych szafkach służą przemyślane systemy, takie jak np. DISPENSA , która jest optymalna do szafeko szerokości od 150 do 400 mm.

Systemy służące do przechowywania żywności powinny być usytuowane nie tylko w pobliżu lodówki, ale również strefy przygotowania żywności i zmywania. Posiłki przygotowywane są zazwyczaj na prawo lub lewo od zlewu, a także w samym zlewie, gdyż woda jest potrzebna do przygotowania większości potraw. Podczas pracy z żywnością generowana jest największa ilość odpadów, dlatego warto zadbać o dobór właściwego kosza na śmieci, wraz z pojemnikami do segregacji. Warto skorzystać z takich rozwiązań, jak zestawy koszy wstawianych bezpośrednio do szuflady. W przypadku projektowania strefy zmywania pamiętajmy też o przechowywaniu podstawowych środków czystości pod zlewem. Wyciąg do szafki podblatowej CleaningAGENT , wąskie wyciągi SNELLO z półką i wieszakiem na ręczniki czy specjalne wyciągi na detergenty to idealne rozwiązania, które urządzą strefę zmywania.

Optymalne miejsce dla zmywarki jest blisko zlewu i kosza na odpadki oraz blisko szaf, gdzie przechowywane są sztućce, talerze, kubki czy szklanki. Taka lokalizacja umożliwi z jednej strony oczyszczenie naczyń przed włożeniem do zmywarki, a następnie po umyciu szybkie schowanie do szafek. Idealnymi systemami do przechowywania niedużych naczyń są wspomniane już systemy PLENO czy CONVOY PREMIO , do przechowywania sztućców służą dedykowane wkłady do szuflad, natomiast talerze można przechowywać w specjalnych wkładach w dużych szufladach, które można wyciągnąć z szuflady i przenieść w dowolne miejsce.

​​

Możliwości stworzenia funkcjonalnej i jednocześnie pięknej kuchni w pomieszczeniu zarówno o dużym jak i małym metrażu są praktycznie nieograniczone. Ergonomia i przemyślane rozwiązania Peka gwarantują, że nie tylko przygotowywanie posiłków w kuchni będzie przyjemnością, ale również przebywanie w niej w gronie rodziny czy przyjaciół.

Blisko strefy przygotowania posiłków powinny znajdować się również systemy, w których przechowujemy garnki, patelnie czy rondle. Dzięki temu unikniemy wędrowania po całej kuchni, a projektując w niej szafki z systemami narożnymi, takimi jak LE MANS , MAGIC-CORNER STANDARD , czy MAGIC-CORNER COMFORT wykorzystujemy do maksimum możliwość przechowywania nawet w trudno dostępnych miejscach. Dodatkowo systemy te są tak dobrze dostosowane do swej roli, że wyjęcie dowolnego garnka czy patelni jest banalnie proste – wystarczy lekko pociągnąć za uchwyt, a półka wraz zawartością wyjeżdża do przodu.

W strefie gotowania i pieczenia najważniejsze są kuchenki z płytą grzejną i piekarnikiem. Dodatkowym uzupełnieniem są kuchenki mikrofalowe, krajalnice, ekspresy do kawy, które można zagospodarować w tzw. wysokim słupku, który będzie dobrze korespondował z wysoką zabudową. Szafki nad i pod takimi urządzeniami, zazwyczaj 600z możemy doposażyć w wysuwane półki EXTENDO .

W tej strefie najbardziej pomocne systemy to bez wątpienia CookingAgent, który służy do sprawnej organizacji strefy gotowania oraz Kitchen Tower – rodzaj kuchennego przybornika. CookingAgent to kompaktowy wyciąg, który służy do przechowywania produktów i akcesoriów używanych podczas gotowania – butelek z oliwą, octem, przypraw czy desek do krojenia i chochelek. KITCHEN-TOWER to system, który składa się z dwóch poziomów: na górze w specjalnym, wyjmowanym pojemniku można przechowywać np. przyprawy, na dole natomiast większe akcesoria i naczynia.


POLECANE artykuły

Zaplanuj kuchnię
Systemy przechowywania w małych mieszkaniach

Średnio w Unii Europejskiej na osobę przypada 41,7 m2 mieszkania, w Polsce natomiast tylko - 27 m2. To, w czym zdecydowanie ustępujemy krajom rozwiniętym, to rozmiar lokum. Aż jedna trzecia mieszkań w Polsce ma powierzchnię mniejszą od 50 m2. Co z tego wynika dla projektantów i architektów wnętrz?

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia w perfekcyjnej odsłonie z produktami GRASS

Wszyscy marzymy o perfekcyjnie wyposażonej kuchni, w której każdy przedmiot doskonale spełnia swoją funkcję, a technologia idzie w parze z dobrym designem. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, jest to możliwe.

czytaj więcej