ładuję stronę...
MENU
​​​​

Wyspa kuchenna to coś więcej niż zmiana aranżacji i ustawienia mebli. Oznacza inne podejście do pracy w kuchni, ergonomii, rozmieszczenia szafek i, co może się wydawać zaskakujące, również do komunikacji. Ustawiona na środku w większym stopniu sprzyja wspólnej aktywności w kuchni. Wyspa najlepiej sprawdza się w dużych pomieszczeniach, liczących ok 15-20 m²  .

Dostęp do wyspy jest otwarty z każdej strony, co umożliwia pracę większej liczbie domowników. Jeśli została wyposażona, oprócz blatu roboczego i szafek podblatowych, także w urządzenia AGD, np.: piekarnik, płytę grzewczą, czy zmywarkę, tym bardziej umożliwia szybkie przygotowanie nawet skomplikowanego posiłku, bowiem wszystko co niezbędne jest w zasięgu ręki. Wyspa to ergonomiczne rozwiązanie dla dużych kuchni, jak również takich, które mają bezpośrednie połączenie z salonem. Linia wyspy optycznie i funkcjonalnie oddziela przestrzeń relaksu od przestrzeni roboczej. Wyspa to także dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy projekt nie zakłada szafek wiszących – ich funkcję mogą pełnić szafki podblatowe.

Miejsce pod blatem roboczym można zorganizować na wiele funkcjonalnych sposobów, zwłaszcza jeśli skorzystamy z rozwiązań firmy Peka. Systemy do szafek podblatowych gwarantują idealny porządek i wygodny dostęp do produktów oraz akcesoriów przechowywanych na wyspie. Do szafek o szerokości 15-40 cm przeznaczone są WYCIĄGI WĄSKIE "15" oraz linia SNELLO i SLIM . Systemy te mają stabilną konstrukcję, wyposażone są w hamulce, a dzięki mocowaniu do frontu, jednym ruchem wysuwają zawartość całej szafki na zewnątrz. Świetnie się sprawdza kompaktowy wyciąg CookingAGENT służący do przechowywania produktów często używanych podczas gotowania. Pozwala zebrać wszystko, co niezbędne w jednym miejscu, np.: przyprawy, butelki z octem i oliwą, narzędzia kuchenne, deski do krojenia. Wyciąg przeznaczony jest do szafek o szerokości 30 cm.

W modułach o szerokości 45 i 60 cm możemy zastosować system KITCHEN TOWER , który automatycznie wysuwa się po otwarciu frontu, dając łatwy dostęp z trzech stron. Górny poziom wyposażony jest w plastikowe pojemniki z przegródkami, a dolna półka, wykonana w linii Libell, w uchwyt utrzymujący z boku deskę do krojenia. Szafki zyskają na funkcjonalności, jeśli zaopatrzymy je w wysuwane półki EXTENDO z antypoślizgową matą i podwyższonymi bokami. Mamy dzięki temu łatwy dostęp do przedmiotów umieszczonych głębiej, natomiast antypoślizgowe dno zapobiega zsuwaniu się zawartości z półki. Pojedynczą półkę można zastosować jako dodatkowy poziom nad szufladami czy koszami na śmieci.

W obszarze wyspy można również zaplanować kosz na śmieci. Funkcjonalnym rozwiązaniem są sortowniki, np. kosz OEKO UNIVERSAL z czterema dużymi pojemnikami, które ułatwiają natychmiastową segregację odpadów podczas codziennej pracy.

Optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych wynosi 120 cm. Od ściany i sprzętów kuchennych wyspa powinna być oddalona przynajmniej o 60 cm, a najlepiej o 90 cm – taka odległość zapewni wygodne przejście i pozwoli bezkolizyjnie otwierać np. lodówkę. Zastosowanie wyspy to bez wątpienia interesujące i ergonomiczne rozwiązanie, które z powodzeniem sprawdzi się w dużych kuchniach, dostarczając wiele radości i przyjemnych chwil podczas wspólnego gotowania posiłków.


POLECANE artykuły

Zaplanuj kuchnię
KUCHNIA KOMPAKTOWA, CZYLI MINIMUM KUCHNI MAKSIMUM WYGODY

Kuchnia kompaktowa to idealne rozwiązanie dla osób, które mają bardzo mało miejsca na jej aranżację. Rozwiązania, które są do niej przeznaczone muszą być niesłychanie praktyczne.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Projektowanie kuchni w zależności od potrzeb domowników

Kuchnia to pomieszczenie niezbędne w każdym wnętrzu, niezależnie od jego wielkości. Co więcej, jest to pomieszczenie, które odwiedzamy najczęściej w ciągu dnia. Warto zatem dać sobie czas, aby dobrze ją zaplanować i solidnie wykonać. W efekcie będziemy cieszyć się funkcjonalnymi rozwiązaniami, które ułatwiają nam pracę i chętnie spędzać w niej czas.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Zapasy, czyli Twoja podręczna spiżarnia

Największą zaletą przechowywania zapasów w jednym miejscu jest łatwość odnajdywania potrzebnych produktów, bez straty czasu na poszukiwania. Dobrze zorganizowany system szafek pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
MAMA RZĄDZI W KUCHNI! WSKAZÓWKI JAK ZORGANIZOWAĆ JEJ PRZESTRZEŃ

Istotną kwestią, z perspektywy mamy, jest zagospodarowanie kuchennej przestrzeni tak, aby zmieściło się w szafkach jak najwięcej produktów. Nie mniej ważna jest wygoda podczas przygotowywania posiłków, zwłaszcza kiedy poza wychowywaniem dzieci zajmujemy się także pracą zawodową.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia w perfekcyjnej odsłonie z produktami GRASS

Wszyscy marzymy o perfekcyjnie wyposażonej kuchni, w której każdy przedmiot doskonale spełnia swoją funkcję, a technologia idzie w parze z dobrym designem. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, jest to możliwe.

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Jak zaprojektować kuchnię? Krytyka kulinarna poleca

Magda, autorka bloga Krytyka Kulinarna szukała pomysłu na idealną kuchnię. Z naszymi systemami udało jej się stworzyć kuchnię marzeń, choć nie była to łatwa praca. Jakie systemy wybrała?

czytaj więcej