ładuję stronę...
MENU
​​​​

Wyspa kuchenna to coś więcej niż zmiana aranżacji i ustawienia mebli. Oznacza inne podejście do pracy w kuchni, ergonomii, rozmieszczenia szafek i, co może się wydawać zaskakujące, również do komunikacji. Ustawiona na środku w większym stopniu sprzyja wspólnej aktywności w kuchni. Wyspa najlepiej sprawdza się w dużych pomieszczeniach, liczących ok 15-20 m²  .

Dostęp do wyspy jest otwarty z każdej strony, co umożliwia pracę większej liczbie domowników. Jeśli została wyposażona, oprócz blatu roboczego i szafek podblatowych, także w urządzenia AGD, np.: piekarnik, płytę grzewczą, czy zmywarkę, tym bardziej umożliwia szybkie przygotowanie nawet skomplikowanego posiłku, bowiem wszystko co niezbędne jest w zasięgu ręki. Wyspa to ergonomiczne rozwiązanie dla dużych kuchni, jak również takich, które mają bezpośrednie połączenie z salonem. Linia wyspy optycznie i funkcjonalnie oddziela przestrzeń relaksu od przestrzeni roboczej. Wyspa to także dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy projekt nie zakłada szafek wiszących – ich funkcję mogą pełnić szafki podblatowe.

Miejsce pod blatem roboczym można zorganizować na wiele funkcjonalnych sposobów, zwłaszcza jeśli skorzystamy z rozwiązań firmy Peka. Systemy do szafek podblatowych gwarantują idealny porządek i wygodny dostęp do produktów oraz akcesoriów przechowywanych na wyspie. Do szafek o szerokości 15-40 cm przeznaczone są WYCIĄGI WĄSKIE "15" oraz linia SNELLO i SLIM . Systemy te mają stabilną konstrukcję, wyposażone są w hamulce, a dzięki mocowaniu do frontu, jednym ruchem wysuwają zawartość całej szafki na zewnątrz. Świetnie się sprawdza kompaktowy wyciąg CookingAGENT służący do przechowywania produktów często używanych podczas gotowania. Pozwala zebrać wszystko, co niezbędne w jednym miejscu, np.: przyprawy, butelki z octem i oliwą, narzędzia kuchenne, deski do krojenia. Wyciąg przeznaczony jest do szafek o szerokości 30 cm.

W modułach o szerokości 45 i 60 cm możemy zastosować system KITCHEN TOWER , który automatycznie wysuwa się po otwarciu frontu, dając łatwy dostęp z trzech stron. Górny poziom wyposażony jest w plastikowe pojemniki z przegródkami, a dolna półka, wykonana w linii Libell, w uchwyt utrzymujący z boku deskę do krojenia. Szafki zyskają na funkcjonalności, jeśli zaopatrzymy je w wysuwane półki EXTENDO z antypoślizgową matą i podwyższonymi bokami. Mamy dzięki temu łatwy dostęp do przedmiotów umieszczonych głębiej, natomiast antypoślizgowe dno zapobiega zsuwaniu się zawartości z półki. Pojedynczą półkę można zastosować jako dodatkowy poziom nad szufladami czy koszami na śmieci.

W obszarze wyspy można również zaplanować kosz na śmieci. Funkcjonalnym rozwiązaniem są sortowniki, np. kosz OEKO UNIVERSAL z czterema dużymi pojemnikami, które ułatwiają natychmiastową segregację odpadów podczas codziennej pracy.

Optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych wynosi 120 cm. Od ściany i sprzętów kuchennych wyspa powinna być oddalona przynajmniej o 60 cm, a najlepiej o 90 cm – taka odległość zapewni wygodne przejście i pozwoli bezkolizyjnie otwierać np. lodówkę. Zastosowanie wyspy to bez wątpienia interesujące i ergonomiczne rozwiązanie, które z powodzeniem sprawdzi się w dużych kuchniach, dostarczając wiele radości i przyjemnych chwil podczas wspólnego gotowania posiłków.


POLECANE artykuły

Zaplanuj kuchnię
Systemy przechowywania w małych mieszkaniach

Średnio w Unii Europejskiej na osobę przypada 41,7 m2 mieszkania, w Polsce natomiast tylko - 27 m2. To, w czym zdecydowanie ustępujemy krajom rozwiniętym, to rozmiar lokum. Aż jedna trzecia mieszkań w Polsce ma powierzchnię mniejszą od 50 m2. Co z tego wynika dla projektantów i architektów wnętrz?

czytaj więcej
Zaplanuj kuchnię
Kuchnia w perfekcyjnej odsłonie z produktami GRASS

Wszyscy marzymy o perfekcyjnie wyposażonej kuchni, w której każdy przedmiot doskonale spełnia swoją funkcję, a technologia idzie w parze z dobrym designem. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, jest to możliwe.

czytaj więcej